De gevolgen van een inactieve levensstijl.

Naar aanleiding van de uitzending van Beau op RTL4 afgelopen woensdagavond 11 november 2020 heb ik mijn blog geschreven. Het is in feite o.a. een samenvatting van de woorden van Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU in Amsterdam. De gevolgen van een inactieve levensstijl.

Het zal niemand onbekend klinken dat een gebrek aan lichaamsbeweging gepaard gaat met een verslechterde conditie, wat resulteert in een verminderd uithoudingsvermogen en verlies van spiermassa. Weinig mensen weten echter dat er ook andere systemen onderhevig raken aan aftakeling, waaronder het hart- en vaatstelsel. Juist dat laatste kan funest zijn.

Deze hoogleraar vertelde het volgende;

Aan de binnenkant van je bloedvat zitten cellen die een belangrijke functie hebben om je te beschermen, wanneer je gaat bewegen, gaat het bloed harder stromen dat schuurt (shear stress) dan de binnenwanden en prikkelt de cellen, ook maakt het een stofje aan Nitric Oxide (NO) aan, dat stofje zorgt voor vaat verwijding, dit allemaal door te bewegen. Doorbloeding is hierdoor beter en ook beschermd het de binnenwand extra. Hij liet een plaatje zien van bloedvaten met inactiviteit en obesitas waardoor de barrière die normaal mooi is aangesloten (cellen onderling) nu beschadigd is door inactiviteit en obesitas. Wanneer de barrière wordt opengebroken dan blijkt uit aantal studies dat Covid virus dan heel graag daar zich gaat nestelen. Met grote gevolgen, bloedklontjes worden er gevormd en die kunnen in je longblaasjes komen, die vaatjes zitten daar ook, ook centraal zenuwstelsel, je darmen enz. Dus door inactiveit wordt de binnenwand beschadigd, de deur staat open. Hoeveel activiteiten zou je dan moeten doen? Om de productie van NO aan te maken moet je minimaal 15 minuten bewegen dat valt best mee toch? Wil je ook somberheid, mentale kwetsbaarheid verminderen dan is een halfuur aaneen stuk ideaal per dag. Dit zegt genoeg en vind het eigenlijk nog best weinig maar dan al een mooi resultaat.

Na dit gehoord te hebben ben ik verder gaan zoeken en heb het volgende ook nog gevonden, vond het zo interessant en is dus eigenlijk geen oud nieuws:

Effecten op de bloedvaten

Het lichaam werkt volgens een soort “vraag-en-aanbod” principe. Als het lichaam zwaarder wordt belast, zoals bij krachttraining, zal de benodigde spiermassa worden opgebouwd. Wordt de belasting minder, dan neemt de spiermassa af. Hetzelfde geldt voor de bloedvaten. Tijdens lichamelijke inspanning is een verhoogde bloedvoorziening naar de spieren nodig, zodat in de toegenomen zuurstofbehoefte kan worden voorzien. Hiertoe moeten de bloedvaten uitzetten, om zo de bloedstroom te doen toenemen.

Kortom ga in elk geval minimaal een half uur lopen per dag en zorg dat je minimaal 2x per week kracht opbouwende oefeningen gaat doen. Deze tip komt van mij als gepassioneerde fitness women 🙂