Waarom krachttraining extra belangrijk is na je 30e. Krachttraining heeft een gunstig effect op je spieren, deze kunnen sterker en stabieler worden wat er voor zorgt dat ouderdom ja, ja met minder ongemakken gepaard gaan. In mijn vorige blog gesproken over cardio en met name hardlopen, tijdens cardiotraining bouw je weinig tot geen spiermassa op. Je werkt aan je uithoudingsvermogen en je verbrandt wel wat vet, maar je mist spiermassa wat belangrijk is voor het verhogen van je stofwisseling.
Tussen je 30e en 60e verlies je zo’n 7,5 kilo aan spiermassa als vrouw. Een gunstig effect op de weegschaal heeft dit niet. Je krijgt er namelijk meer vet voor terug. Verder daalt ook je testosteron niveau vanaf die leeftijd.
Het verliezen van spiermassa is niet iets om lichtzinnig over te denken. Je spieren hebben namelijk allerlei functies, ze dienen als schokbrekers die je gewrichten beschermen, vormen een verstevigend korset rondom je rug, fungeren als opslagplaats voor belangrijke eiwitten én zijn een verbrandingsoven voor vet en glucose.
Ik zet hieronder 10 belangrijkste voordelen die ik je graag wil meegeven:
Door aan krachttraining te doen, krijg je meer spierdefinitie. Je armen worden slanker, je benen steviger, je billen ronder en je buik strakker. Zonder dat je veel gewicht verliest, zit je kleding beter en zie je er slanker uit. En je hoeft echt niet bang te zijn dat je je vrouwelijke vormen verliest. Vrouwen hebben nou eenmaal niet zoveel aanleg als mannen om spieren te kweken.
De meeste vrouwen doen aan sport, omdat ze willen afvallen of op gewicht willen blijven. Cardiotraining wordt vaker in verband gebracht met afvallen als krachttraining, maar je spieren verbranden ook calorieën. Zelf als je niet aan het sporten bent.
Zodra je wat meer spieren ontwikkelt, verbruik je ook in rust meer energie. Dit betekent dus dat je stofwisseling een boost krijgt en meer vetten verbrand. Wanneer je op gewicht wilt blijven of wilt afvallen, is het dus ook goed om wekelijks aan krachttraining te doen.
Wist je dat je met krachttraining de kans verkleint op ouderdomsziekten als diabetes type 2 en osteoporose? Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Uit diverse onderzoeken is al naar voren gekomen dat krachttraining het risico op diabetes verlaagt, omdat je hiermee het glucoseverbruik in je lichaam verhoogt.
Osteoporose is botontkalking. Iets dat vooral voorkomt bij oudere vrouwen. Met krachttraining bouw je sterke botten op en daar doe je later je voordeel mee. Je loopt dan veel minder risico om osteoporose te ontwikkelen.
Hou ouder je wordt, hoe meer je spiermassa achteruit gaat. Hierdoor neemt de huidspanning af, waardoor je huid slapper wordt en je rimpels ontwikkelt. Door twee tot drie keer per week een half uur aan krachttraining te doen, ga je de veroudering tegen.
Vrouwen die regelmatig met middelzware gewichten trainen, zijn sterker. Dankzij deze extra kracht is het makkelijker om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals een boodschappentas dragen of je kind optillen, zonder dat je gelijk buiten adem bent.
Wanneer je aan krachttraining doet, wordt je lichaam sterker en ontwikkel je mooiere vormen. Bovendien oog je slanker. Dit leidt natuurlijk tot meer zelfvertrouwen en meer zelfrespect. Iets waardoor je ook weer lekkerder in je vel zit.
Door met gewichten te trainen, verbetert je houding. Als je een aantal maanden aan krachttraining doet, merk je dat je algehele lichaamshouding beter wordt en dat je rechter zit, staat en loopt. De lichaamshouding heeft ook weer invloed op je gevoel. Door meer recht te staan of te zitten, voel je je al direct zelfverzekerder.
Tijdens een krachttraining, train je al je spiergroepen. Hiermee verminder je de kans op blessures. Als je slechts één sport beoefent, zoals hardlopen of fietsen, train je niet al je spieren. Sommige spieren worden dan eenzijdig belast, terwijl andere spieren zich niet goed ontwikkelen. Dit leidt sneller tot blessures of een slechte lichaamshouding.
Met krachttraining geef je de hormonen testosteron en het groeihormoon een tijdelijke boost. Hierdoor verbeter je de hormoonbalans. Iets dat ook weer fijn is voor de dames die elke maand PMS ervaren.
Als laatste wil ik meegeven:
Het is nooit te laat 🙂
Blijf bewegen, ook na je 40ste. Het is nooit te laat om te beginnen met krachttraining. Zorg dat je niet in een vicieuze cirkel terechtkomt van minder bewegen en meer kwaaltjes. Blijf zo actief mogelijk en train je spiermassa.